Mogelijk topjaar voor Belgische wijnen, maar opletten voor slechter weer in augustus

De kans is groot dat 2018 een absoluut topjaar wordt voor Belgische wijnen, op voorwaarde dat de maand augustus geen slechtere weersomstandigheden brengt en dus roet in het eten gooit. Er zijn ook goede vooruitzichten voor de rode wijn, wat uitzonderlijk is in ons land. Dat zegt wijnjournalist Alain Bloeykens.

Volgens Bloeykens is niet alleen de warme en droge zomer goed voor de Belgische wijnbouw, maar ook in het voorjaar waren de omstandigheden zeer goed. “Het ziet er bijzonder goed uit”, zegt Bloeykens. “We hebben een zeer nat voorjaar gehad, waardoor de bodem goed verzadigd was. Vervolgens was de lente niet te heet, waardoor de bloesem zich volop heeft kunnen ontwikkelen. Bovendien zijn de bloesems niet getroffen door late voorjaarsvorst, wat in het zeer slechte jaar 2017 wel het geval was. Nadien kregen we vanaf juni met het warmere weer de ideale temperaturen.”

Ook Lodewijk Waes, vicevoorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers en eigenaar van Wijndomein Waes in Zwijnaarde is blij met zo’n zuiders klimaat. “Door de droogte moeten we minder sproeien om schimmels te bestrijden. De zon zorgt er ook nog eens voor dat de wijn een hoger suikergehalte krijgt. Als dit weer aanhoudt, overtreffen we zeker ons record uit 2015, toen meer dan 1 miljoen liter Belgische wijn werd geproduceerd.”

Augustus als cruciale maand 

Maar Bloeykens waarschuwt dat het nog wachten is tot september voor er geoogst kan worden. Daarom zal augustus een cruciale maand worden. “Er zijn verschillende gevaren: de waterreserves geraken stilaan uitgeput, dus een beetje water zou welkom zijn. Bij een hittegolf die blijft duren, kunnen de druiven bovendien verbranden, maar voorlopig ziet het daar niet naar uit. Tot slot hoop ik dat we gespaard blijven van zware onweders en hagel die de wijngaarden kunnen beschadigen.”

Droomscenario

“Niet alleen stevenen we af op een jaar met wijn van een zeer goede kwaliteit, maar ook met meer dan voldoende volume, wat ook belangrijk is”, aldus Bloeykens. “Voorlopig is het een droomscenario, maar we mogen de huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is.” 

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/mogelijk-topjaar-voor-belgische-wijnen-maar-opletten-voor-slechter-weer-in-augustus~aab1589d/

VERKOOP

  • De wijnen
  • Verkooppunten
  • Contact

ALGEMEEN

Volg ons op